kolmapäev, 1. august 2007

Vildekad Naval taluteatrit tegemas

Et kõik ausalt ära rääkida, pean ma alustama sellest, kuidas eelmisel aastal Raivo Adlase klassivend Jaak Kõdar kirjutas Nava talu maaade mõisa käest vabaks ostmise 150 aastapäevaks näidendi just selsamal teemal ja kutsus Raivot ühte peaosa mängima.
Raivo omakorda kutsus Vilde teatrist kaasa Matti Linno ja allakirjutanu, Aire Pajuri.
Viljandi teatrist "Ugala" oli Arvo Raimo professionaalse näitlejana kaasatud.
Ülejäänud kaasalööjad olid kohalikud kultuuritegijad ja nende ehe mäng oli väga nauditav.

Eelmisel aastal oli töökorraldus selline, et esmaspäevast reedeni hommikust õhtuni tegime proove ja laupäeval ning pühapäeval olid etendused. Etendused läksid väga menukalt. Kohal oli isegi toonase Polli mõisniku Georg von Stryki järeltulija!

Kuna Jaak Kõdari soov oli ka sel aastal veel neid etendusi näidata, siis kulges sellesuvine tegevus peaaegu sama stsenaariumi järgi: esmaspäevast neljapäevani proovid ning reedest pühapäevani etendused.

Väike kartus oli, kas rahvast ikka tuleb nii palju, et kolmele etendusele jätkuks, kuid igal päeval oli rahvast kenasti, esimesel päeval küll kõige rohkem. Esimese päeva etenduse püüdis ilmataat vussi ajada, kuid pärast esimest vaatust halastas meile ja laskis ülejäänud etenduse kenasti ära mängida.

Jaak Kõdar on oma Nava talu õuele teinud looduslikult ilusat amfiteatrit ära kasutades väga kena vabaõhulava, kus sel suvel mängiti teistki tema enda poolt kirjutatud näitemängu "Muinassaar", mis olevat samuti väga menukalt läinud. Jaak Kõdari näidendid põhinevad ajaloosündmustel ja dokumentaalmaterjalidel, "Muinassaar" on Jaagu ema ja tollase poliitiku, Otto Tiefi valitsuse põllutööministri Kaarel Liidaku armastuslugu kirjadena.

Nava talu tegemistel tasub silma peal hoida, sest seal toimub ka huvitavaid kontserte, mida kultuurihuvilised saavad nautida.

Kommentaare ei ole: