laupäev, 4. august 2007

Suurejooneline etendus "Straussi Kuningriik"

Eile oli Straussi Kuningriigi etendus.
Meie olime kohal kell 9 hommikul ja valisime endile kostüüme. Karnevaliseltskond sai vahva, kui kõik endale sobivad rõivad olid selga saanud. Kuna nad olid sellises seisukorras nagu nad parajasti olid, siis kulus aeg proovi alguseni nende kohendamiseks ja parandamiseks.
Proov algas alles ca 11, siis püüdsime enam-vähem teha läbi ja vaadata, mis vajab veel lihvimist. Siis saabus orkester ja oli vaja ka orkestriga läbi teha. Pärast lõunat tuligi järgmine proov, millega lõpetasime kolmveerand kuus. Kell kuus oleks pidanud algama juba peaproov, kuid see lükkus seitsmeks. Sest vahepeal sai keha kinnitada. Ja nii oligi, et peaproov veel kestis, kui inimesed juba tahtsid siseneda laululavale. Peaproov lõppes veerand üheksa, kella üheksaks pidime olema grimeerija juures käinud, oma kostüümid korda saanud ja mängulust pärast pikka päeva alles.
Nurisemisest pole kasu, projektid ilmselt ongi sellised, alati on viperusi ja kõik ei lähe nii nagu vaja, aga lihtsalt närvesööv on, kui enne lavale minemist on kostüümiga jama ja sa ei tea, kas saad sellega esinemise ära teha või mitte. :)

Aga igal juhul oli see jälle väga tore kogemus ja oleks tore veel sellistes projektides osaleda. Võib ju pahandada, et vähe proove ja mõttetult närviline rabelemine, kuid ometi on huvitav ennast mobiliseerida lühikese ajavahemiku vältel maksimaalselt ja teha täie pingega tööd, et saada võimalikult maksimaalne tulemus.

Tulemi koha pealt on arvamusi erinevaid. Oli neid, kellele meeldis väga, oli neid, kes leidsid, et vähene ettevalmistus paistis silma, oli neid, kellel ei meeldinud kostüümide valik.... arvamusi seinast seina. Kuna me ise teadsime lavastuse köögipoolt, siis meie vaatame ilmselt teise pilguga.

Ma väga loodan, et "saalist" vaadatuna paistis glamuuri ja sära ja et igaüks sai sellest etendusest midagi. Kui mitte muud, siis vähemalt nauditavat muusikaelamust.

Muusikavalik oli minu arvates esmaklassiline! Oli arvamusi, et võiks olla ikka Straussi muusikat ka, aga seda sai nautida pärast etendust ja siis ise kaasa tantsida.

Kavas oli

Bizet Avamäng ooperile "Carmen"

Rodrigo Concierto de Aranjuez:
Adagio

Tšaikovski Pähklipureja:
Trepak
Hiina tants
Araabia tants

Paganini Veneetsia karneval (mandoliin ja klaver)

Mendelssohn Itaalia sümfoonia:
Saltarello

Prokofjev Romeo ja Julia:
Montecchi ja Capuletti

Ravel Bolero

Beethoven Sümfoonia nr. 5:
I osa

Mendelssohn Suveöö unenägu:
Scherzo

Rodrigo Danza de las Hachas

Tšaikovski Pähklipureja:
Lillede valss

Kahjuks jäi ära Paganini, sest see oleks lavastuslikult keeruliseks ja igavaks osutunud.... sellest oli mul tõeliselt kahju, see oli üks mu lemmikuid.

Kaasa lõid ka tuleneelajad-trikimeistrid.
Ja etendus lõppes suurejoonelise ilutulestikuga.
Aga - see ei olnud veel kõik! Pärast etendust said kõik jalga keerutada Straussi meloodiate saatel. Ja rahvas kasutas seda võimalust meelsasti.

Marika Aidla tegi ära suure töö meie liikumise seadmisel. Kõige keerukam oli ilmselt Bolero, seda juba oma pikkuselt. Aga minu meelest sai tulemus suurepärane. Usun, et laval mõjus mass inimesi tõrvikutega väga lummavalt ja jõuliselt.
Ja "Tarbatu" rahvatantsurühm oli fantastiline, nende esituses olid kõik tantsud väga tugevat
emotsionaalset laengut pakkuvad.

Vahva koostöö "Tarbatuga", Elva Sinilinnu Suveteatriga ja professionaalsete näitlejatega - ilus ja kasulik kogemus.
Jääb vaid loota, et kui Andres Dvinjaninov ka edaspidi Straussi Kuningriiki lavastab, siis tahab ta jälle meiega koostööd teha. :)

Kommentaare ei ole: