teisipäev, 14. august 2007

"Barbara lugu"

Vilde teatri näitlejad osalesid Rannus toimunud harrastusnäitlejate suvelaagris 6.-12. augustini. Laagri lõpuks pidi valmima Jüri Lumiste ja Indrek Sammuli käe all lavastus "Barbara lugu".
Näitemänguhuvilisi oli kohal Vilde teatrist, Elva Harrastusteatrist, Rannu Külateatrist, Tartu Üliõpilasteatrist, Emajõe Suveteatri Stuudiost, Ülenurme teatritrupist ja INN - grupist. Üks külalisesineja oli ka Tõrva näitetrupist, kes oli ka möödunud korral samas osas (Rench) üles astunud.
Vilde teatrist osalesid Kristiina, Ave, Maria, Merlin ja Aire.

Esimene päev

Jüri Lumiste soovis kõigi osalejatega tutvuda ja kuna ta paljusid ei tundnud, arvas, et oleks kena üles astuda laulu, tantsu või luuletusega. Sellest polnud keegi vaimustatud. Noh, üks erand siiski leidus... :)))
Aga teadmiseks - alati peaks olema valmis mõni nn. "valveluuletus", kui kuhugi minna, sest iial ei tea, mida sinult nõutakse või oodatakse, ja selge on see, et esinemise kaudu saab lavastaja parema pildi näitlejast kui lihtsalt nimepidi enesetutvustuse kaudu.
Pärast tutvumist võtsime end ringi ja hakkasime näidendit läbi lugema, kusjuures lavastaja palus erinevatel inimestel lugeda erinevaid rolle, püüdes endale pilti luua, kes millisesse rolli sobiks.
Siis läksid mehed-naised eraldi: mehed Indrek Sammuliga, naised Jüri Lumistega.
Indrek tegi meestega võitlusstseene, Jüri püüdis hakata välja valima lossiinimesi ja taluinimesi. Sättis meid niipidi ja naapidi erinevatesse seltskondadesse istuma, et me ilmselt visuaalselt kokku sobiksime, laskis kõigil kordamööda tekste lugeda, siis tegi tööd noorematega, seejärel vanematega.
Valiku tegemine oli tema jaoks pikk protsess, ta ise ütles ka, et on väga palju häid karaktereid ja raske on valikut teha, kes keda mängida võiks.
Siis tehti paus, mille vältel mehed eelmise korra lavastusest jäänud lavakujunduse materjale ja ehitisi vedasid.
Õhtu lõpuks istusime taas kokku, et veelkord tekst läbi lugeda, kusjuures taas vahetas Jüri erinevate osade lugejaid.
Päeva lõpuks ikka mõned osatäitjad selgusid: Ave jäi talurahva hulka, Kristiina lossirahva hulka, Aire sai Kata rolli. Õnneks suurema hulga osatäitjate valimisega sai ühele poole, kuigi Jüri Lumiste kinnitas, et see ei pruugi olla lõplik valik. Endiselt oli valimata Barbara osatäitja, keda nelja neiu hulgast oli ilmselt päris raske valida. Aga veel 22.30 ei olnud valikut tehtud, kui meid kõiki peale Barbara kandidaatide ära saadeti.
Mitu osatäitmist sai tekstidena mitme inimese vahel ära jaotatud, sest häid näitlejaid oli kohe hulgim.

Esimesel päeval proovis Gerly Jõgi ka meie lauluoskust ja jäi sellega rahule.

Teine päev

Teine päev lgas laulude õppimisega kell 10.30. Siis tuli tükk tühja maad naistel, meestel algas võitluste õppetund. Kuni lõunani said naised järve ääres peesitada, kuid pärast lõunat algas lossirahval tantsu õppimine ning talunaistel kaklusstseenide harjutamine.
Külas käis Elva kohalik leht "Elva Postipoiss" ja vaatas huviga kakluste õppimist, Indrek Sammuli töö oli köitvam kui lossitantsude õppimine saalis.
Poole viiest algas saalis proov. Saaliproov kestis kella kümneni, lisaks veel võitlusstseenid, mis Indreku käe all väga täpselt paika pannakse. Nii lõppes teine päev alles ca keskööl, kui kõik proovid olid lõppenud.
Lõpuks ometi sai ka Barbara valitud! Lavaproovis pani Jüri veel neid kõiki Barbarat mängima ja lõpuks langetas otsuse.

Kolmas päev

Hommik algas taas laulude ja tantsude õppimisega 10.30. Talurahvas laulis ja lossirahvas tantsis. Siis hakkasid talunaised kaklust õppima ja pärast mehed oma võitlusstseene harjutama. Kellel oli parajasti vaba aega, sai teksti õppida.
Proov algas mänguplatsil kella 16-st ja kestis 22.30-ni.

Neljas päev

Hommik algas mänguplatsi riisumisega ja lavadekoratsioonide ülesseadmisega. Pärast lõunat õpetati talurahvast tantsima.
Kella neljast algas eelmisel õhtul poolelijäänud proov, see oli tegelikult vaid lõpuosa, sest välja läks nii pimedaks ,et ei näinud enam midagi teha. Kella 19-st algas proov kostüümidega.
Pärast proovi võttis Jüri meid kokku ja rääkis, mida peaks jälgima, millele tähelepanu pöörama. Vajakajäämisi oli veel oi kui palju!!!

Viies päev

Reede algas hommikul kell 8 fanfaarihelinatega, et rahvast maast lahti ajada. Ehkk oli kokkulepe, et kõik tulevad appi ehitama, siis olid tegelikultr ainult mehed need, kes juba varakult rabasid tööd teha, eriti tubli töömees oli Indrek Sammul.
Aga naised said ka 9-ks maast lahti ja tegid samamoodi tublisti tööd - värvisid ja kiletasid dekoratsioone.
Kell 11 pidi olema proov Astrid Halliku juhendamisel, see nihkus pool tundi edasi. Põhiliseks lavastajaks oli siiski Indrek, tema töö näitlejatega ja stseenide paikapanek olid vägagi lavastust elavdavad, tema juhised olid äärmiselt asjalikud. Mõned asjad tegi ta hoopis ümber ja õpetas hoopis teisiti, kui Jüri oli teinud.
See proov, mis pidi kestma kella kaheni, lõppes alles veerand neli, siis oli väike paus kella neljani, mil saabus Jüri ja algas uus proov.
Jüriga alustasime proovi taas algusest, põhitähelepanu keskendus stseenide üleminekutele ja nõrgamatele stseenidele.
Kella 19-ks kavandatud peaproov kostüümide ja kõigi rekvisiitidega lükkus kella 20-le.
Hobused tulid õigeaegselt kohale, paat oli ka olemas, heli pandi paika ja mikrofonid peategelastele ning puude külge. Valgus sai ka paika. Tänu mikrofonidele kõlasid hääled igal juhul paremini ja kõik oli hästi kuulda.
Hobused käitusid väga kenasti ja stseenid nendega kulgesid kardetust paremini.
Peaproovi kohta andis lavastaja kommentaare pärast etendust.
Päeva lõpuks üllatas meid Rannu näitetrupp etendusega "Loomaaialugu".

Kuues päev

Laupäeva hommik algas taas meestel ehitusega ning naistel värvimistöödega.
Läbimäng oli planeeritud kella 14-ks, see küll hilines pisut, aga siiski jäi kenasti veel aega enne õhtust etendust. Kell 19 esietendus.
Rahvast oli päris palju ja ilm ei vedanud ka alt.
Etendus läks korda, mingeid pause ei tulnud, kõik jooksis ladusalt.
Pidulik osa ja kõnede pidamine algas kell 22 ning Jüri laulis koos Gerlyga "Armastuse laulu" etendusest.

Seitsmes päev

Hommik algas üsna hilja, sest enam polnud vaja midagi ehitada ega proovi teha, rahvas võis rahulikult puhata. Ees oli raske päev kahe etendusega. Ehkki me olime harjunud kolm korda päevas proovi tegema... :)
Kella kahesel etendusel ei olnud väga palju rahvast, see-eest õhtusel oli vaja lisatoole, et rahvast ära mahutada.
Ehkki nii mõnigi mainis, et oli natuke komistamisi tekstiga ette tulnud, võib siiski öelda, et mõlemad etendused läksid korda ja meid võeti hästi vastu. Rahvale meeldis.
Viimase etenduse lõpus tänati kõiki aitajaid ja toetajaid ning lausuti tänusõnu.

Oli väga tore kogemus ja kahe aasta pärast tuleb "Barbara" jälle Randu, seekord väidetavalt uute tegijatega ning see on siis juba hoopis teine lavastus. Aga endised osalised tahaksid ikkagi osaleda, seda põnevam, kui uute tegijate käe all. :)

1 kommentaar:

Eduardo Waghorn ütles ...

Nice blog...Thank you for sharing your world with us too...
I'd like to know the wonderful tale castles of Tallin...the amazing lake Peipsii...someday, who knows...
Greetings from Chile to Eesti:)
Visit me if you want...